thumbnail

_MG_4751

_MG_5320a_for print

_MG_5298b_for print

Site:    Jiading, Shanghai |
Type:    Facades, Interior |
Scale:    850 sq.m. |
Design/Built:   2010/2011 |
Photography:   Jeremy San |

The project is located in a newly built park in suburban Shanghai.  The original structure was an annex building that has been left unused since it was built. Due to the recent opening of subway nearby, linking this area to the city center, a new development dynamics has emerged.  As a result, the local government began to consider how to create something on this site–through new programing and architectural concept–to better serve the potential visitors.

The design adopts the notions of “Environment, Style, Culture” and through installing on the south-facing facade a series of copper plated water-jet hollowed stainless steel exterior sun-shading panels with tea leaf patters, the project aims to achieve an architecture that is energy-efficient, poetic, and representative of the Chinese tea culture.  At the same time, through adding and adjusting the various volumetric composition of the existing building, the design seeks to overcome the previously open spaces which are lacking in narratives, creating a new sense of layering and spatial richness.  Most particularly is the newly added cantilevered room with a non-orthogonal geometry at the western end of the building, besides fulfilling the functional requirement for accommodating a private dinning room, it presents a strong spatial dynamics and formal impression to the park visitors on approach in the otherwise flat and open landscape.  The interior design continues the formal idea of the“tea”by using tea leaf laminated glass panels, dark green Chinese roof tiles, and the cut-outs from exterior sun-shading panels creating in the tea-leaf shaped copper plated stainless steel, as inspiration for interior wall partitions and lighting fixtures designs.

Before commencing on the detail design, the client also commissioned us to design the park entrance gate and the guardhouse, which were built immediately and to a certain degree served as useful references for our detail design and subsequent construction of the clubhouse itself.